Fogaras – Balea-tó

Indulás:

2016. július 30. -án (szombat) a kora reggeli órákban

Érkezés:

2016. július 30. – án (szombat) a késő esti órákban

Közlekedés:

autóbusszal

A kirándulás Csíkszeredából indul.

Felszállási lehetőségek: (Gyergyószentmiklós) Csíkszereda – Szentegyháza – Székelyudvarhely – Székelykeresztúr

Útvonal:

(Gyergyószentmiklós) Csíkszereda – Szentegyháza – Székelyudvarhely – Székelykeresztúr – Kőhalom – Olthévíz – Fogaras – Transfogarasi út – Balea-tó és vissza

Program:

Indulása kora reggeli órákban.

Utazás Fogaras felé a Héjjasfalva – Kőhalom – Olthévíz – Fogaras útvonalon.

Fogarasra délelőtt 10:00 óra körül érkezünk. Megpihenünk a városban, látogatást teszünk a híres fogarasi várban.

Fogaras hagyományosan románok által lakott terület. Románokat elsőször 1222-ben említ meg egy erdélyi okirat. A vidéket Nagy Lajos 1369-ben hűbérbirtokul adta a havasalföldi vajdának. A hűbérbirtokot 1464-ben vette vissza Mátyás király. De Fogaras ezután is az erdélyi román kultúra egyik központja maradt. Lórántffy Zsuzsanna alapított itt román nyelvű középiskolát a 17. században és itt volt a görög katolikus egyház első püspöki székhelye, mely később Balázsfalvára költözött.

Első állomásunk a fogarasi vár, mely egyetlen látnivalója a középkori vár, mert magát a várost Ceasescu idején elcsúfították, akkori kifejezéssel szisztematizálták. Szerencsére a várhoz nem nyúltak.

A vár remek állapotban van és a környékét is nagyon szépen rendbe hozták. A vár termeiben múzeum található, mely a várat és történetét, különféle stílusú bútorokat, dokumentumokat, tárgyakat mutat be.

A vármúzeum megtekintése után a transzfogarasi út felé indulunk tovább.

Az útra rákanyarodva már látszanak a csúcsok. Az első szakasz nem annyira izgalmas. De miután elhagyjuk a felvonó állomását, lélegzetelállító részek következnek. Magát a transzfogarasi útat a világ 100 csodája közé sorolják. Arról valószínűleg mindenki tud, hogy építése emberéleteket is követelt. De a történeteket meghagyjuk a kirándulásra.

A transfogarasi út legmagasabb pontján a Balea tengerszem tűnik fel. Itt hosszabban időzünk. Az ismertető után körbe lehet sétálni a tavat, vagy az egyik ösvényen felkapaszkodhattok a  gerinc felé. Körül lehet nézni a kirakodóvásárban vagy a tó panorámájában is gyönyörködhetünk a menedékház teraszáról vagy a tó körül található sziklákról.

Érdemes a magunkkal hozott élelmet a tó partján elfogyasztani egy rögtönzött piknik keretében.

A visszaindulást a késő délutáni órákra tervezzük.

A Balea-tótól felvonóval is le lehet egy darabon ereszkedni. A felvonó költségét a kirándulás ára nem tartalmazza. A vendégeket, akik felvonóból szeretnék a kilátást élvezni és a vízesést jobban megfigyelni, a felvonó alsó állomásánál fogjuk felvenni a megbeszélt időpontban.

A visszaérkezés a késő esti órákban várható. A busz ugyan oda érkezik vissza, ahonnan elindult.

 

A kirándulás költségei:

Felnőttek részvételi díja130,- RON / fő
Gyermekek részvételi díja ( 4-10 év )115,- RON / gyermek

A költség tartalmazza:

  • utazás légkondicionált autóbusszal
  • idegenvezetés magyar nyelven
  • belépő (Fogarasi vár)

Az utazásszervező és az utas jogairól az utasszerződésben kaphatsz információt. A szerződés szövegét itt olvashatod el: http://benerus.eu/utazasi-szerzodes/

0

Jelentkezés

 

Powered by WordPress | Designed by: buy backlinks | Thanks to webdesign berlin, House Plans and voucher codes